Black Friday: Laat je zien!

Fietsongeval.be sprak met de managing director van WOWOW over zichtbaarheid.

Peter Lievens: "Zichtbaarheid bij fietsers is van het allerhoogste belang. Als pioniers in België promoten wij deze boodschap al 13 jaar, en het voelt nu alsof de fietser de boodschap begrijpt en wenst te investeren in kwaliteitsvolle producten die zijn zichtbaarheid verhogen.

 Wij werken waar mogelijk met EN1150 conforme kleding: gecertificeerde stoffen die een combinatie van fluo en reflectie garanderen. (EN1150 is de Europese norm voor waarschuwingskledij met hoge zichtbaarheid voor niet – professionals)

Naar de toekomst toe trachten we het gamma van producten stelselmatig uit te breiden door o.a. 'fashionable safety' te brengen alsook de Race-Viz voor wielertoeristen waarmee we veiligheid ook trendy willen maken".

Maar wat is nu fluo en wat is reflecterend?

Peter legt uit: "Reflecterende oppervlakken kunnen het licht reflecteren in verschillende richtingen, al naargelang de invalshoek. Als je vb. met een zaklamp schijnt op een spiegel (reflecterend oppervlak) dan zal de richting van de weerkaatsing enkel naar jou reflecteren als je loodrecht op de spiegel schijnt.

Retro-reflecterende oppervlakken bestaan uit duizenden microscopische glasbolletjes of prisma’s, waardoor de stralen altijd in jouw richting terug schijnen, onafhankelijk van de hoek. Dus ook als je schuin op zo’n oppervlak schijnt, kaatst de straal in jouw richting terug. Vandaar het gebruik in veiligheidskledij.

Fluorescerend is ons meest bekend als een sterke gele kleur, maar bestaat ook in andere kleuren. Deze zal echter geen licht weerkaatsen als je deze ‘s avonds beschijnt.

En dat reflectie de fietser beschermt in het duister tegen de aankomende automobilist is duidelijk."

Zichtbaarheid bewezen

Onderstaand schema van zichtbaarheid op afstand is alleszeggend: 20 meter voor een fietser in donkere kledij, 50 meter voor een fietser met fluo kledij, en liefst 150 meter voor een fietser met reflecterende fluo kledij….! 

Staafjes op de spaken

Volgens WOWOW zijn vooral de reflecterende staafjes ter bevestiging op de spaken  erg in trek (in plaats van de gebruikelijke oranje reflectoren).  
Dat blijkt ook tijdens de infosessies van Fietsongeval.be waar het aspect 'zichtbaarheid' steevast aan bod komt.

 ‘Maar opgepast’, zo stelt Peter Lievens, ‘men moet zich behoeden voor namaak, zo niet wordt een vals gevoel van veiligheid gecreëerd’.

Zorg ervoor dat je tijdens Black Friday voldoende zichtbaar bent met al die inkopen van je….

17/04/2019