#veiligfietsen: Corona-boetes vermijden

Kan je een Corona-boete betwisten?

Geen fraai beeld over fietsers in de publieke opinie  

De opgelegde strikte regels om ‘te mogen fietsen’ zijn duidelijk. Maar niet voor iedereen klaarblijkelijk.
In de veelgeprezen blog van Grinta-hoofdredacteur Frederik Backelandt over ‘boerenverstand en burgerzin’ lezen we dat hij geen compassie heeft met fietsers die door de politie op de bon worden gezwierd omdat zij de regels van de social distancing overtreden, o.a. in kleine groep van 3 of 4 fietsen.
Hij gaat zelfs nog verder om iedere fietser op te roepen in zulk geval deze ‘overtreders’ hierop te wijzen hij predikt sociale controle.

Ik las in een Nederlands weekblad dat men fietsers omschreef als ‘hufters, die, zodra ze hun tenue aanhebben en op hun koersfiets stappen, denken dat zij het centrum van de wereld zijn en alles en iedereen aan de kant moet’.

Ergens anders las ik dat ‘niet alle wielrenners aso’s zijn, het slechts een klein deel is dat het voor de meute verziekt en oproept om hen op hun gedrag te blijven aanspreken’.

Privilege

Wij genieten in deze bizarre Corona-tijden als fietsers, in tegenstelling tot andere sportdisciplines en landen, inderdaad een bijzonder privilege om te mogen fietsen, weliswaar onder vastgelegde voorwaarden. Ik geef de regels aan het eind van dit artikel - tot vervelende herhaling toe - nogmaals mee.  Laat ons deze aub respecteren.

Bekeuring

Dit brengt mij tot een interessante vraagstelling: ik rijd samen met mijn levenspartner 2 aan 2, en blijkt dat er zich intussen ongemerkt een of twee fietsers in ons wiel hebben genesteld, wieltjeszuigers zeg maar. De politie merkt dit op, laat ons stoppen en bekeurt.  De 2 partners hebben deze situatie hoegenaamd niet gewild.
Hoe kunnen zij zich van deze onrechtvaardige bekeuring ontdoen?

Boetes: betwisten en vermijden 

Je kan zulke bekeuring inderdaad betwisten al rust de bewijslast op zij die bekeurd werden. Art. 154 wetboek strafvordering geeft immers aan de processen-verbaal van verbalisanten een bijzondere bewijswaarde die niet zo eenvoudig (en bovendien conform bepaalde principes) om te keren valt. De exacte feitelijke omstandigheden zullen veel duidelijkheid brengen of zulke betwisting zinvol is. Betwist niet zomaar, maar laat je terdege informeren door een professional.

Fietsongeval.be is vertrouwd met zulke situaties en informeert je objectief.

Ik vernam trouwens dat ook fietsers werden gesanctioneerd die ‘stayeren’, zelfs met z’n twee.

Fietsen tijdens Corona

Dus nogmaals de regelgeving omtrent het buiten fietsen:

  • alleen of met 1 vriend(in) of met je gezin (allen wonende onder 1 dak)

  • t.o.v. andere fietsers/sporters/wandelaars 1,5 meter social distance houden, ook bij inhalen

  • je dient 1,5 meter achter je vriend(in) te fietsen

  • naast elkaar fietsen is verboden 

Deel deze tip met je fietsvrienden en help zo fietsongevallen vermijden.
Morgen:  een tractor op de weg

09/04/2020