#veiligfietsen: met de smartphone

Beperkte aandacht

Niets leuker om je fietsvrienden te filmen tijdens een fietstocht, deze foto’s delen met het grote publiek of in je whatsapp-groepje. Nochtans is dat niet zonder gevaar: het gebruik van je mobieltje tijdens het fietsen verhoogt in zeer sterke mate het risico op ongevallen. We beschikken immers maar over een beperkte hoeveelheid aandacht in onze hersenen, en als je veilig wil fietsen moet die aandacht ten volle 100% aangewend worden op het verkeer. We kunnen dus niet én 100% gefocust zijn op het verkeer én tegelijkertijd berichten lezen en beantwoorden. Een plots manoeuvre van een andere weggebruiker kan niet gepast beantwoord worden. 

Hoge kosten

Bovendien zijn filmen, bellen, sms’en, whatsappen e.a. sociale mediatricks (er wordt zelfs Netflix gekeken) tijdens het fietsen bij wet verboden; het levert je een boete op van 116€ bij bekeuring.
En tot overmaat van ramp dreig je bij een fietsongeval verantwoordelijkheid gesteld te worden voor alle kosten van je medefietsers door niet toegelaten gsm-gebruik op je fiets.
Art. 8.4 van de wegcode is duidelijk, nl. dat een weggebruiker geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die hij in de hand heeft, behalve wanneer hij gestationeerd of geparkeerd is.

Niet in de hand

Je smartphone bevestigen in een daartoe bestemde houder op je stuur en het hebbeding gebruiken, is wettelijk ok. Bekijk het als het gebruiken van je fietscomputer: niets mis mee maar ook dit verhoogt opmerkelijk het risico op fietsongevallen.
En dat is juist wat we moeten vermijden, niet alleen te allen tijde, maar zeker nu in Corona-tijden waar ziekenhuizen nog steeds overstelpt worden. Deel dit bericht met je fietsvrienden om ongevallen uit te sluiten.

Morgen:  kan ik een Corona-boete betwisten wegens fietsen met 3 of stayeren 


08/04/2020