#veiligfietsen: met oortjes en headphones

Wie naar muziek luistert op de fiets, heeft tot 10 keer meer kans op een ongeval. Dit is het staalharde resultaat van een uitgebreid onderzoek. Ruim 70% van de jongeren tussen 16 en 18 jaar zegt soms met oortjes te fietsen, 15% doet dat elke rit.  De 50-plussers doen dit dan weer niet in drukke verkeerssituaties.

Pleidooi voor verbod

Verkeersspecialisten pleiten voor een verbod op hoofdtelefoons en oortjes in het verkeer. ‘De fietser sluit zich af van alle geluid, concentreert zich op de muziek en hoort wagens niet afkomen, levensgevaarlijk’, zo luidt het.
Het auditieve aspect is dus even belangrijk als het visuele: de 180 graden voor je kan je oppikken met je ogen, de 180 graden achter je gaan verloren.
Bovendien blijkt dat opwindende beats (o.a. housemuziek van 90 decibel) onbewust de fietsers sneller doen rijden.

Effect van muziek

Waarom getrainde fietsers massaal naar de oortjes grijpen: muziek vermindert het subjectieve gevoel van vermoeidheid en inspanning tijdens het fietsen. Dit effect treedt echter alleen maar op bij inspanningen die niet zwaar zijn, eens de signalen van vermoeidheid bij maximale inspanning zo groot worden nemen zij het over en komen de signalen van muziek op de tweede plaats (signalen van muziek en inspanning komen in hetzelfde hersencentrum terecht en zijn in competitie met elkaar).

Eén oortje

Een hoofdtelefoon is dus uit den boze, fietsers met oortjes kunnen 1 oortje uitdoen (kant verkeer) zodat ze de omgevingsfactoren nog ervaren.
Want als je het verkeer niet hoort, breng je niet alleen jezelf maar ook anderen in gevaar, en dat is juist wat artikel 7 van de wegcode verbiedt, nl. je zo gedragen dat je hinder of gevaar veroorzaakt aan andere weggebruikers.


Morgen: kan een snelheidslimiet op een fietspad 

 

29/03/2020