Racefiets 

Eigenaars van een racefiets moeten zoals elke fietser voldoen aan de regels rond uitrusting, zo niet, riskeren ze een boete.

Lees hier meer over waaraan je racefiets moet voldoen. 

Wat is er verplicht?

Een fietsbel op je racefiets is verplicht. Ze moet hoorbaar zijn op een afstand van 20 meter ongeacht waar de bel op je racefiets bevestigd is. Heb je geen bel, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

Twee werkende remmen (voor- en achterrem) zijn verplicht. Werken ze niet, dan riskeer je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

 

Fietslichten/verlichting (wit of geel vooraan en rood achteraan) moeten alleen aanwezig en in werking zijn tussen valavond en zonsopgang en wanneer de zichtbaarheid minder dan 200 meter is. Het rode achterlicht moet ’s nachts zichtbaar zijn op 100 meter. Heb je dat niet, dan krijg je een boete van 58 euro (bij onmiddellijke inning) of 68 euro (bij minnelijke schikking).

 

Reflectoren (witte vooraan en rode achteraan, gele of oranje aan weerszijden van de pedalen en twee gele of oranje per wiel en/of een witte reflecterende strook op elke band) zijn voor een racefiets enkel 's nachts of bij een zichtbaarheid van minder dan 200 meter verplicht. Geen reflectoren levert je eenzelfde boete op als bij de fietslichten.

 

Als je racefiets één of twee spatborden heeft, moet deze altijd uitgerust zijn met een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan.